Kleuren wijken af van het beeldscherm

De kleuren van je gedrukte kaart kunnen afwijken van de kleuren die je op je beeldscherm ziet. In eerste instantie lijkt dat misschien raar: de kleuren die jij op je beeldscherm ziet, die zou je toch ook gewoon precies zo moeten kunnen drukken?

Zo eenvoudig ligt dat helaas niet. Er zijn veel factoren van invloed op de kleuren die je op je beeldscherm ziet, en de kleuren zoals je die uiteindelijk gedrukt ziet. Om uit te kunnen leggen waardoor dat verschil wordt veroorzaakt, zullen we eerst dieper op de kleuren zelf moeten ingaan.

Kleurprofielen CMYK en RGB

Er zijn veel kleurprofielen waarmee een kleur kan worden samengesteld. De twee belangrijkste zijn RGB en CMYK. Je zult deze termen ongetwijfeld al eens gehoord hebben. Beide kleurprofielen bouwen de gewenste kleur op door de basis-kleuren te mengen.

RGB: voor alles met beeldschermen

RGB (Rood, Groen, Blauw) is het kleurprofiel dat je vooral tegenkomt bij beeldschermenen. Dus dat wordt gebruikt voor televisie, computerscherm en tablet en smartphone. De basis is kleurloos (zwart), zoals in een uitgeschakelde televisie. Hier wordt vervolgens licht aan toegevoegd, waarbij de verschillende kleuren een andere intensiteit kunnen hebben om de juiste kleur weer te geven.

CMYK: voor drukwerk en print

CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key (black)) is het kleurprofiel dat wordt gebruikt wordt voor drukwerk en print. Bij CMYK bestaat de basis uit alle kleuren van het kleurenspectrum (alle kleuren samen maakt zwart). De kleuren inkt of toner die hier vervolgens op worden aangebracht nemen het reflecterende licht weg, waardoor je de kleur ziet.

Twee kleurprofielen: geen 100% overlap

Twee verschillende kleurprofielen dus, die weliswaar grotendeels overlap vertonen, maar niet hetzelfde zijn. Zie onderstaande weergave van beide profielen:

Daar waar geen overlap tussen beide profielen bestaat, kan een kleurafwijking optreden. Kort gezegd kunnen sommige kleuren wel in RGB getoond worden, maar niet in CMYK gedrukt worden.

Opmaak van de kaartje(s) in RGB

Alle kaarten op de site worden opgemaakt in RGB-kleurprofiel. Dat is praktisch aangezien alle digitale foto's worden opgeslagen in het (s)RGB-kleurprofiel. Ook als je een eigen ontwerp maakt in bijvoorbeeld Photoshop Elements (Photoshop Elements ondersteunt geen CMYK) wordt dat opgeslagen in RGB.

Nog meer mogelijke oorzaken voor kleurverschil

Maar er zijn meer factoren die van invloed zijn op de kleuren zoals je die ziet op je scherm of de gedrukte kaart:

  • het soort scherm dat je bekijkt
  • de instellingen (o.a. helderheid, contrast) van je scherm
  • de hoek waaronder je je scherm bekijkt
  • het gekozen papiersoort
  • het al dan niet lakken van de kaarten

Mail ons

Vul het formulier volledig in en druk op verzenden.

Betreft

Naam *

E-mailadres *


Bericht *

De wijzigingen zijn succesvol opgeslagen.
Het adres is verwijderd.
Je gehele adresboek is verwijderd.
De geselecteerde adressen zijn verwijderd.
De lijst met laatst bekeken kaarten is leeggemaakt.
Succesvol verwijderd.
Succesvol gekopieerd.
De geselecteerde adres groepen zijn verwijderd.
De wijzigingen zijn succesvol opgeslagen.
De wijzigingen zijn succesvol opgeslagen.